Saint-Cirq-Lapopie

Frankrijk heeft een lijst van ”Les plus beaux villages de France”. Op deze lijst staan dorpen en steden die opvallen vanwege iets moois. Dat kan bijvoorbeeld de ligging zijn, of de oude stadskern, of omdat de muren om de stad vrijwel ongeschonden zijn. Deze plaatsen liggen verspreid door heel Frankrijk. In de regio Dordogne / Lot liggen de meeste van deze plaatsen. Ieder jaar wordt er een verkiezing gehouden. Dan wordt de rangorde bepaald. Enkele jaren gelden stond Saint-Cirq-Lapopie bovenaan de lijst. Saint-Cirq-Lapopie is een dorp in het dal van de rivier de Lot, niet ver van Rocamadour en Cahors. Het ligt in de Franse regio Midi-Pyrénées en de streek zelf wordt de Quercy genoemd. 

Ligging Saint-Cirq-Lapopie

Het dorp ligt op de top van een steile rots, in een bocht van de rivier de Lot. Dit is een strategisch gelegen plek. Waarschijnlijk was het dorp al in de tijd van de Romeinen bewoond. In de tijd van de Middeleeuwen werd er veel handelswaar vervoerd over de rivier de Lot en werd Saint Cirq Lapopie een belangrijke plaats. Door de eeuwen heen is er veel gevochten in deze regio. Vooral rond plaatsen als Saint Cirq Lapopie, die een strategische ligging hadden. Deze strategische plaatsen waren vroeger vestingsteden met met dikke muren er omheen. In 1580 zijn de muren van Saint Cirq Lapopie door de vijanden neergehaald. Alleen het dorp bleef over.

In de omgeving

  • Rocamadour
  • Cahors
  • Midi-Pyrénées
  • Quercy

Het dorp Saint-Cirq-Lapopie

Het centrum bestaat uit smalle en steile straatjes met oude vakwerkhuizen. Omdat er geen auto’s mogen komen kan er ongestoord gewandeld worden. Op het hoogste punt van het dorp is er een schitterend uitzicht over de vallei en de rivier. Daar, op het hoogste punt, zijn ook de grootste bezienswaardigheden: de Romaanse kerk en de ruïnes van een fort. Het fort lag in vroeger tijden op een ideale plek en bood bescherming voor de inwoners. In de 10e eeuw werd begonnen met de bouw van het fort. Vanaf de 13e eeuw werd het bewoond door drie families, waarvan één de naam “Lapopie” droeg. Vanaf de 16e eeuw raakte het fort in verval. Het dorp Saint-Cirq-Lapopie heeft ongeveer 200 inwoners. In de zomer komen er duizenden toeristen. Zij genieten van de terrasjes, de oude gebouwen en de bijzondere sfeer die er in dit dorp is.

Ambacht

In de tijd van de Middeleeuwen stond het dorp bekend vanwege het gilde van de houtdraaiers. Zij maakten bijvoorbeeld houten kraantjes voor wijnvaten en houten kandelaars. Dit was nodig voor de grote wijngebieden die stroomafwaarts lagen. Daar was een grote vraag naar houten vaten, persen, kraantjes en allerlei andere houten gereedschap. In het dorp is nog steeds een houtdraaier.

Toegangsweg naar Saint-Cirq-Lapopie

De weg naar het dorp is prachtig en slingert langs de Lot en loopt over de noordelijke oever. Cirq-La-popie ligt hoog boven de rivier. De parkeerplaats ligt aan de rand van het dorp. Er zijn meerdere parkeerplaatsen met verschillende tarieven. Steek de brug over en de klim naar het dorp begint. Het is een weg met prachtige uitzichten over de vallei en de natuur.

Saint Cirq Lapopie 8 plus beaux village frankrijk dordogne luxe vakantiepark.jpg

Kunstenaars in Saint-Cirq-Lapopie

Saint-Cirq-Lapopie is altijd in trek geweest bij schilders en kunstenaars. In het dorp zijn veel galeries en leuke winkeltjes. Het zijn bijna allemaal prachtige huizen die ook van binnen de moeite waard zijn om te bekijken. Naast de winkels en de restaurants is er een museum in het Maison de la Fordonne waar de geschiedenis van Saint Cirq wordt verteld.

Omgeving

Niet alleen het dorp Saint-Cirq-Lapopie is de moeite waard om te bekijken, ook de omgeving er omheen. U kunt vanuit het dorp mooie wandelingen maken. Aan de westkant van Saint-Cirq-Lapopie is een oud jaagpad. Dit jaagpad is in de rotsen uitgehakt. In bijna een uur kunt u naar het volgende dorpje Bouziès lopen. De weg is indrukwekkend: aan de ene kant het water van de rivier de Lot en aan de andere kant de hoge rotsen.

Terug naar het overzicht