Autoire

Het dorpje Autoire is een van de ‘Plus Beaux Village’ en ligt in een geliefde streek bij Nederlandse en Britse vakantiegangers, vlak bij de Lot.
In het dorp bevinden zich maar liefst zeven kasteeltjes, een kerk, een fontein en veel huizen met vakwerk. De kerk is een typisch voorbeeld van Romaanse architectuur die u wel meer in de Quercy tegenkomt. Een kloeke vierkante toren met een stevige kerk ernaast.

Zeven kastelen

Autoire was in vroeger tijden een geliefd zomerverblijf voor de rijken uit het nabij gelegen Saint Cere. Gezien de ligging van het dorpje aan de rand van een mooie vallei, is dat niet vreemd. Autoire komt o.a. in de negentiende eeuw in de geschiedenisboeken terecht omdat de Franse Generaal die de slag om Malakoff tijdens de Krimoorlog won,  in dit dorpje werd geboren. Het schijnt dat de familie nog altijd in één van de kastelen woont.

Restaurant

Naast het kerkje is een fijn restaurant met een goed terras en een prachtig uitzicht. Een prima plek om na een stevige wandeling uit te rusten en te genieten van een heerlijk drankje. U kunt hier ook Malakoff bestellen; een zoete lekkernij die genoemd is naar de slag. Het verhaal gaat dat de kok van de generaal dit gerecht voor het eerst tijdens de Krimoorlog heeft gemaakt.

Waterval

Eén van de attracties van Autoire is de hoge waterval, ten zuiden van het dorp. Er zijn twee manieren om deze waterval te bezoeken, beide zijn niet aan te raden voor mensen die slecht ter been zijn of met kleine kinderen. Het makkelijkst is het pad dat boven de waterval loopt. Daarvoor rijdt u met de auto het dorp uit in zuidelijke richting. Na een kilometer komt u dan in een kloof en is er aan de linkerkant een parkeerplaats. Deze is een beetje verstopt achter een hoge rots. Het wandelpad begint aan de overkant van de weg. Het tweede gedeelte van het pad is behoorlijk stijl en leidt naar een plateau met een schitterend uitzicht over het dorp en het keteldal. Het is even klimmen, maar het uitzicht is de moeite waard.

Alternatieve route

Als u meer tijd hebt, dan is het wandelpad vanuit het dorp ook de moeite waard. Ook hier geldt dat het laatste stuk behoorlijk klauteren is en dus niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of met zeer jonge kinderen. Houdt er ook rekening mee dat u door het vallende water behoorlijk nat kan worden, wat bij mooi weer natuurlijk niet erg is. Neem vanaf de zuidelijke parkeerplaats de weg langs het kasteeltje waarna u het bos in wandelt. U loopt nu naast een beekje en die volgt u totdat u de waterval tegenkomt. Een erg mooie tocht.

De omgeving

In de omgeving van Autoire is genoeg te zien en te beleven. Het bedevaartsoord Rocamadour is een absolute aanrader, al kan het in de vakantie behoorlijk druk zijn. Ook Saint Cirque-Lapopie is niet heel ver weg. Liefhebbers van grotten kunnen in deze streek ook hun hart ophalen. De meest indrukwekkend is ongetwijfeld de Gouffre de Padirac.

Terug naar het overzicht