Sarlat, toeristisch hart van de Dordogne

Heeft u een vakantie geboekt in de Dordogne – Lot regio, dan is een bezoek aan Sarlat een “must”. Sarlat wordt gezien als de parel van de Perigord en dat is niet voor niets.

Geschiedenis van Sarlat

Sarlat-la-Canéda, zoals de stad officieel heet, ontstond in de 9e eeuw toen hier een klooster van de benedictijnen werd gebouwd. Sarlat vergaarde haar glorie vooral vanaf de 13e eeuw toen het een belangrijke handelsstad werd op de weg naar Santiago de Compostela. Daarna heeft het eeuwenlang een sluimerend bestaan geleid. Er was geen belangstelling om deze streek te moderniseren of erin te investeren. Dat heeft ertoe geleid dat de Dordogne in zijn authentieke vorm gebleven is wat het was. En dat is nú juist het aantrekkelijke van deze streek en de oorzaak van de grote toeristische belangstelling.

Het oude centrum van Sarlat

Een van de mooiste middeleeuwse steden in de Dordogne is Sarlat, een stad met veel charme en grandeur. In de gerestaureerde binnenstad zijn meer dan 250 renaissancehuizen. Van heel Frankrijk staan in Sarlat de meeste monumenten per vierkante meter. Niet voor niets worden hier na Parijs en Nice de meeste films opgenomen. De binnenstad is geheel autovrij wat bijdraagt aan de middeleeuwse sfeer. U kunt heerlijk door de smalle straatjes wandelen, af en toe een trapje op, dan weer naar beneden en telkens wanneer u een hoek omgaat ligt er weer een pittoresk straatje voor u. In de zomer is het erg druk, wilt u rustig Sarlat bekijken, dan kunt u het best in het voor- of najaar gaan.

Place de la Liberté

Het hart van Sarlat is de Place de la Liberté, een plein met prachtige huizen uit de 16e eeuw. Er zijn diverse restaurants, bistro’s en ijssalons met gezellige terrasjes. Hier kunt u genieten van een drankje of de Franse keuken in een middeleeuwse setting. De winkeltjes en galerieën verkopen ambachtelijke producten. Aan de rand van het plein staat de voormalige kerk Église Sainte-Marie die nu is omgebouwd tot een grote markthal. Heel markant is de enorme deur die openstaat. Met een glazen lift kunt u naar boven waar u bovenop de toren een prachtig uitzicht heeft over Sarlat.

Place du Marché aux Oies

Aan de andere kant van de markthal ligt de Place du Marché aux Oies, het pleintje met het bekende standbeeld van de drie bronzen ganzen. Op dit pleintje was vroeger de markt voor pluimvee. Ook hier staan prachtige huizen met winkeltjes.

Manoir de Gisson

Aan de Place du Marché aux Oies staat een van de mooiste gebouwen van Sarlat, het Manoir de Gisson. Nu is het een museum, maar vroeger, in de 13e eeuw woonde er een rijke adelijke familie. Het zijn twee huizen die aan elkaar verbonden zijn door een toren. Het huis is nog vrijwel geheel in oorspronkelijke staat en is leuk om te bekijken. U ziet de gewelfde kelders en de kamers met de inrichting uit vroeger tijden.

Laterne des Morts

De ronde toren die achter de kathedraal staat is de Lanterne des Morts. Het verhaal gaat dat deze toren is gebouwd ter nagedachtenis aan het overlijden van St. Bernardus. Deze St. Bernardus zou op een wonderbaarlijke manier zieken hebben genezen.

Winkelen in Sarlat

Naast toeristische trekpleister is Sarlat ook het winkelcentrum voor de hele regio. Alle landelijke supermarkten hebben hier hun vestiging. Maar ook de vele gezellige winkeltjes met streekproducten, delicatessen en antiekwinkeltjes. Veel kunst en kunstnijverheid (artisanal) is er op straat.

Sarlat 6 Dordogne Frankrijk vakantie luxe villa toeristisch animatie.jpg

Cathédrale Saint-Sacerdos

De Cathédrale Saint-Sacerdos staat in het zuidelijke gedeelte van het oude centrum. Omdat er lange tijd aan de kerk is gebouwd tussen de 14e en 17e eeuw zij verschillende bouwstijlen zichtbaar. Door de deur in de klokkentoren die uit de 12e eeuw dateert kunt u naar binnen. In de kerk hangen schilderijen, beelden en een overhangend orgel uit 1770.

Maison de la Boétie

Maison de la Boétie is genoemd naar de Franse filosoof en schrijver Étienne de la Boétie die daar is geboren. Boétie leefde van 1530 tot 1563. Dit prachtige huis in Italiaanse renaissancestijl met mooie raamstijlen en pannendak staat tegenover de kathedraal.

Festivals en markten

In juli en augustus is in Sarlat het theaterfestival. Daarnaast zijn er nog meer festivals die van jaar tot jaar verschillen. In de zomermaanden is het er erg druk, in het bijzonder op zaterdagen wanneer er markt is in de stad. Het is een mooie plek om lokale producten in te slaan, van truffels en gedroogde worsten tot eekhoorntjesbrood en walnoten. Ook foie gras is er uiteraard te koop. De kraampjes zijn kleurrijk en er heerst een levendige en opgewekte sfeer. De markt in Sarlat is een van de populairste in de Dordogne. De grote drukte is te vermijden door 's ochtends heel vroeg op pad te gaan. Het straatje naast het stadhuis naar boven biedt toegang tot een onvervalste boerenmarkt.

Specialiteiten

  • Truffels
  • Walnoten
  • Gedroogde worsten
  • Eekhoorntjesbrood
  • Foie gras
Terug naar het overzicht