Domme - toeristisch dorp in de Dordogne

Vlakbij Sarlat, in het departement Dordogne, ligt het vestingstadje Domme. Deze plaats, met ca. 1000 inwoners, ligt in de “Périgord Noir”, aan de grens met het departement Lot. Domme is een oud stadje, bovenop een berg, en behoort tot “Les Plus Beaux Villages de France”. Het is dus een van de mooiste plaatsen in Frankrijk. Overigens zijn er in de omgeving nog meer plaatsen die op deze lijst staan, bijv. Beynac-et-Cazenac en Roque Gageac. En inderdaad, het is zeker de moeite waard om tijdens uw vakantie het bastidestadje Domme te bezoeken. Op verschillende plaatsen heeft u schitterende uitzichten over de vallei waar u de rivier de Dordogne doorheen ziet stromen. Vaak gaan grote groepen kanovaarders over de Dordogne. Omdat u op ongeveer 150m hoog staat heeft u een goed overzicht over de omgeving. Door het dorp rijdt een treintje die u langs de mooiste plekken brengt.

Geschiedenis van Domme

Het eerste wat bekend is over Domme is een burcht die ten westen van Domme stond. Dit was een kasteel van de Katharen. De Katharen waren vooral te vinden in de Languedoc, aan de voeten van de Pyreneeën. Sommigen waren richting de Dordogne getrokken. De Katharen waren christenen die van de Roomse kerk niet hun eigen geloof mochten belijden en daarom zwaar vervolgd werden door de Roomse inquisitie. In het jaar 1281 heeft Filips de Stoute een kasteel gebouwd op de heuvel waarop Domme nu ligt. Algemeen wordt aangenomen dat deze gebeurtenis het eigenlijke ontstaan is van de stad. Filips bouwde het kasteel in zijn strijd tegen de Engelsen. Vanaf een hoge berg en direct aan de rivier kon hij de omgeving goed in de gaten houden. Tijdens de Honderdjarige oorlog was Domme de ene keer in handen van de Engelsen, een andere keer in handen van de Fransen. Daarna volgde de godsdienstoorlogen. Bij de bouw van de muur rondom Domme vond men het niet nodig om deze ook te bouwen aan de kant waar de steile rotswand is. In 1588 werd Domme ingenomen door de Protestanten die ’s nachts de rotswand beklommen en zo onder leiding van Geoffroy de Vivans de stad konden innemen. Daarna was Domme tot in de zeventiende eeuw een welvarende stad met mooie huizen en gebouwen die er nog steeds staan en ervoor gezorgd hebben dat Domme zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden.

Bastidedorp Domme

Domme is een bastidedorp. Bastides zijn oude vestingen die een strategische ligging hebben. Deze vestingen waren ommuurde steden en vaak zijn de muren of delen ervan nu nog aanwezig. Een ander kenmerk van een bastide is dat het een regelmatig stratenpatroon heeft van rechte straten waardoor de huizenblokken in vierkanten staan. Bij Domme was dat niet altijd mogelijk omdat het op een heuvel en een rotsklif is gebouwd. Het landschap liet in dit geval zo’n strakke plattegrond niet toe. In de muren van een bastidedorp zitten toegangspoorten, dat is ook bij Domme het geval. Vaak zijn er slechts restanten over als er al wat overgebleven is. Bij Domme zijn de poorten nog in zeer goede staat.

Poorten van Domme

  • Porte del Bos,
  • Porte des Tours
  • Porte de la Combe

Grotten onder het dorpsplein van Domme

De centrale plek van het dorp is het dorpsplein. In veel plaatsen is de kerk het middelpunt van het dorpsplein. In Domme is dat niet het geval, daar is de zeventiende eeuwse markthal de centrale plek. De oorzaak daarvan is dat de markthal twee functies had. Hier werd de markt gehouden én het is de toegangsplek tot de grotten van Domme die onder het dorp liggen. In oorlogstijden was deze grot een extra verstopplaats voor de bewoners van Domme. In de grot is ook water, heel belangrijk in tijden van oorlog. U kunt onder leiding van een gids de druipstenen (stalagmieten en stalagtieten) bewonderen. Ook zijn er beenderen zichtbaar van bizons en mammoeten. Bij de uitgang van de grot is een speelplaats voor kinderen.

Tempeliers

De belangrijkste poort is de grote poort aan de oostkant van Domme, La Porte des Tours. Op bevel van Filips de Schone werden rond 1310 in de Porte des Tours, waar een gevangenis was gemaakt, de Tempeliers gevangen gehouden. De Tempeliers hadden een eigen codesysteem die ze gebruikte om met elkaar te communiceren. Deze codes of inscripties zijn nog steeds te zien op de muren van de torens.

Place de la Rode

Een mooi pleintje in Domme is Place de la Rode. Dit ligt iets ten zuiden van het centrum. Vroeger werden hier de misdadigers geradbraakt. Nu herinnert daar gelukkig niets meer aan die bloedige tijden en gebeurtenissen. Aan dit pleintje staat ook “Maison du Batteur de Monnaie”. Dit is het munthuis waar vroeger het geld geslagen werd. Bij het restaurant “Auberge de la Rode” kunt u prima eten.

Domme 6 bastide Dordogne Frankrijk train vakantie uitzicht toerisme.jpg

Prachtige uitzichten over de Dordogne

Domme ligt op een berg en heeft aan alle kanten prachtige uitzichten. U kunt kilometers ver kijken over de mooie landschappen van de Dordogne. Het beste kunt u dat doen bij “Belvédère de la Barre”. Maak een wandeling over het wandelpad langs het klif en de uitzichttoren. Onder u ziet u de rivier de Dordogne stromen. De rivier gaat kronkelend door het landschap heen en verdwijnt weer aan de horizon. Op de rivier ziet u vaak de kanovaarders die met de stroom meedrijven richting het westen. Als u de promenade naar links volgt komt u in de mooie Jardin Public du Jubilé en verderop de resten van het kasteel. In de verte ziet u tegen de rotsen Roque-Gageac liggen.

Wijn

Ten zuiden van Domme, rond het gehucht Moncalou, ligt het wijngebied dat vernoemd is naar het vestingstadje: Vin de Domme. Het is nog een klein gebied en bij velen onbekend. Tot ver in de negentiende eeuw was de wijn van Domme heel bekend in Frankrijk en daarbuiten. Het was met 2700 hectare, na Bergerac, het grootste gebied in de Périgord. Rond 1875 werd driekwart van de wijngaarden vernietigd door druifluis. Daarop volgende nog enkele tegenslagen en zijn de boeren overgegaan op andere producten. Rond 1990 is men weer begonnen en in 1996 was de eerste oogst. Bezoek de wijnboeren, kijk naar de wijnmakerij en proef de wijn in de dégustation, de proeverij.

Winkels en restaurants

Als u genoten heeft van de mooie uitzichten en de grot heeft bezichtigd, dan is het leuk om de winkeltjes te bekijken. De hoofdstraat van Domme begint op het marktplein en is vol met winkeltjes en leuke boetiekjes. Er worden plaatselijke producten aangeboden, toeristische prullaria en leuke kunstobjecten. Er zijn diverse restaurantjes met uitnodigende terrasjes waar u kunt uitrusten. De ligging van de terrassen is wel verschillend. Er zijn restaurantjes die meer in het dorp liggen maar er zijn er ook met een prachtig uitzicht over de vallei. In alle gevallen kunt u genieten van de Franse keuken die ook in Domme uitstekend is.

Terug naar het overzicht