Kanovaren op de Dordogne en Lot

In de Dordogneregio zijn veel mogelijkheden om te gaan kanovaren. De rivier de Dordogne, de Lot, en allerlei zijrivieren stromen door deze regio heen. Het water stroomt richting de westkust van Frankrijk. U ziet de kano’s dan ook allemaal in westelijke richting gaan. Velen gaan tijdens hun vakantie een dag het water op. Het is leuk, gezellig maar u ziet het landschap ook eens vanaf het water. Vergeet niet de zonnebrandcrème mee te nemen of trek uit voorzorg een shirt aan.

Landschap van uw vakantieregio

Het water stroomt zachtjes en voert de kano mee over het water. U hoeft niet hard te peddelen. Het is op deze manier voor vrijwel iedereen mogelijk om te genieten op het water van de Dordogne of de Lot. Uiteraard moeten kleine kinderen samen met een volwassene in de kano.

Het landschap is heel afwisselend. Vroeger werd alles vervoerd over het water, zodat juist aan het water vaak de mooiste gebouwen staan. Na iedere bocht verschijnt er weer een heel ander landschap met kastelen en burchten. U vaart langs hoge rotsen en uitgestrekte wijngaarden. Soms is de rivier wat smaller zodat er een stroomversnelling is. Dat maakt het kanoën extra afwisselend.

Rustmoment in toeristische dorpjes

Tijdens uw tocht passeert u de mooiste dorpjes. Vaart u over de Dordogne dan kunt u instappen in Souillac, maar ook verder stroomafwaarts in Vitrac of Domme. U vaart dan langs de bekende kastelen Château Castelnaud en Château Beynac. Even verderop ligt, richting Saint Cyprien, Château de Milandes. Als u de rivier de Lot heeft gekozen dan komt u weer langs andere dorpen.

Bij de meeste dorpjes is een mogelijkheid om even te pauzeren en uit de kano te gaan. De vele terrasjes met fleurige parasols nodigen u uit om iets te drinken. Bezichtig het dorpje, loop even door de winkelstraatjes, maar vergeet de tijd niet want u moet mogelijk nog een stuk varen voordat u op uw eindbestemming bent.

Parcours kanovaren

Er zijn verschillende mogelijkheden om de route te plannen. U kunt zich eerst met een busje van het kanoverhuurbedrijf stroomopwaarts af laten zetten om dan in de kano te gaan. Het kan ook andersom: u stapt in de kano, peddelt stroomafwaarts naar het eindpunt en laat u vervolgens weer terugbrengen naar uw opstapplek.

Sommigen vinden het heerlijk om helemaal alleen te gaan kanoën en in alle rust en stilte te genieten van het landschap. De meesten gaan samen of in een groep. Er zijn zelfs mogelijkheden om tochten van enkele dagen te plannen. U kunt dan tentjes en matrassen huren of die staan al ergens voor u klaar.

Terug naar het overzicht