Toeristische kwaliteitslabels in Frankrijk

In Frankrijk zijn veel kwaliteitslabels, ook voor het toerisme en toeristische plaatsen. Deze kwaliteitslabels worden toegekend door de overheid, brancheorganisaties of andere instellingen.

Deze kwaliteitslabels kunnen worden toegekend om diverse redenen en kan van alles betekenen. Het kan aangeven dat er een bezienswaardigheid van topkwaliteit is, of dat het een beloning is voor een bepaalde inspanning van een streek. In alle gevallen is het de bedoeling van deze kwaliteitslabels dat toeristen en andere belangstellenden hierdoor beter kunnen bepalen waar zij wel en niet naartoe willen gaan.

Vignobles & Découvertes

Dit nationale kwaliteitslabel heeft alles te maken met wijn in al haar facetten. Het kan duiden op mooie wijngaarden, het bezoeken van wijnkelders, culturele bezienswaardigheden, natuurgebieden of kennismaken met lokale expertise. Ook wijnstreken en wijnroutes worden hier mee aangeduid. Alles wat met wijn te maken heeft, in de wijngaard of gedistilleerd, valt hieronder. Dit label is te vinden in de wijnstreken bij Bordeaux, Bergerac, Champagne, Cognac, de Languedoc en de Provence.

Entreprise du Patrimoine Vivant

Het keurmerk “Entreprise du Patrimoine Vivant”gaat over het levend erfgoed en wordt toegekend aan personen of bedrijven die opvallen door hun vakbekwaamheid en het ontwikkelen en maken van uitzonderlijke producten. Het is een keurmerk voor creativiteit “à la française”. Dit kan op een groot aantal terreinen als binnenhuisdecoratie, tafelbekleding, mode etc. Hierbij kan gedacht worden aan het speciale porselein van Limoges, Baskische stoffen of messen uit Nontron. De Aubusson tapijtwerkerskunst heeft zelfs een plaats op de lijst van Unesco immaterieel cultureel erfgoed.

Grand site de France

Voor bijzondere en karakteristieke landschappen is er het label “Grand Site de France”. De natuurgebieden die dit label hebben zijn beschermde landschappen waar toeristen wel mogen komen maar waarbij anderzijds goed wordt toegezien dat er geen negatieve invloed is op de omgeving. Het kunnen moerassen zijn als in de Poitou-Charentes (Marais Poitevin), bijzondere duinen als in de Gironde (Dune du Pilat), bergen in de Languedoc (Canigou), grotten van Lascaux in de Dordogne, de Montagne Sainte-Victoire, een kalksteenmassief in het zuiden van Frankrijk in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, de Pont du Gard, een Romeins aquaduct uitgebouwd tot brug in de regio Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk en de Camargue ten westen van Marseille.

Les Plus Beaux Village de France

Het nationale label van mooiste dorpen in Frankrijk “Les Plus Beaux Villages de France” is bestemd voor authentieke en pittoreske dorpen die door de eeuwen heen hun oorspronkelijke karakter hebben kunnen behouden. Deze dorpen liggen verspreid door heel Frankrijk maar vooral in de Dordogne en de Lot. Het zijn dorpen als Castelnaud, Roque - Gageac, Monflanquin, Turenne, Collongues-la-Rouge, Autoire, Beynac et Cazenac, Carennac, Domme, Conques, Tourtour.
Het zijn dorpen met een eeuwenoude geschiedenis, vestingdorpen, dorpjes hooggelegen in de bergen en op het platteland, dorpen met mooie tuinen en kleine vissersdorpen. In ieder dorp is de typische Franse cultuur terug te vinden.
Het label hanteert een aantal belangrijke criteria waaraan een dorp moet voldoen:

  • een dorp mag niet meer dan 2000 inwoners hebben
  • er moeten ten minste twee beschermde bezienswaardigheden of monumenten in het dorp zijn.

Petites Cités de Caractère

In Bretagne en de Franche-Comté is dit keurmerk opgericht met het doel om stadjes en dorpjes met een bijzonder erfgoed te onderscheiden. Deze karaktervolle stadjes weten hun ‘art de vivre’ en rijke architectonische en landschappelijk erfgoed goed te presenteren en toeristen worden er goed ontvangen. Deze stadjes zijn allemaal erg mooi. Het zijn stadjes als Coulon en Melle.

Villes en Pays d’Art et d’Histoire

Dit keurmerk is bedoeld om het Franse erfgoed te behouden en wordt toegekend aan steden en gebieden die rijk zijn aan kunstschatten en historie. Een belangrijke voorwaarde is dat het erfgoed actief gepromoot wordt. Dat kan door rondleidingen, exposities en speciale routes voor kenners en belangstellenden. Er zijn veel steden en gebieden met het “Villes et Pays d’Art et d’Histoire” label, als Bordeaux, Poitiers, Sarlat, Cahors, Toulouse, Carcassonne, Perpignan, Hyeres, Grasse, Île de Ré.

Terug naar het overzicht