De valleien van de Lot en Dordogne op de fiets

Langs de rivier de Lot en de Dordogne in het zuiden van Frankrijk liggen enkele van de mooiste stadjes van het land liggen. Cahors, Puy l’Evêque, Saint-Cirq-Lapopie zijn maar enkele van de bezienswaardigheden die u er tegenkomt. Een fietstocht langs de Lot is dan ook iets dat u nog wel even zal bijblijven vanwege de schitterende uitzichten op de rivier.

Fietsen langs de rivier de Lot

De Lot ontspringt in de bergen van het Centraal Massief, doorkruist het zuidwesten van Frankrijk en mondt uit in de Garonne. Langs grote delen van de rivier kunt u prima fietsen, sinds 2009 is een traject officieel aangemerkt als fietsroute. De Véloroute vallée du Lot begint in Cahors en eindigt in Aiguillon. U fietst daarbij grotendeels over de gewone weg, die u dus deelt met auto’s, motors en overige wielrenners. De route is opgedeeld in 3 etappes, van Cahors naar Albas, van Albas naar Fumel en van Fumel naar Aiguillon.
Fietskaarten van de Véloroute Vallée du Lot zijn gratis af te halen bij de VVV’s in de buurt. Ook wandel en fiets kaarten vindt u bij de VVV’s

Hoogteverschillen

Het stuk voor Cahors is vanwege de grotere hoogteverschillen wat lastiger te fietsen, maar desalniettemin ook zeker de moeite waard. U komt er langs een verbluffend mooi stadje als Saint-Cirq-Lapopie en kunt onder meer een deel over het oude in de rotsen uitgehakte jaagpad fietsen of wandelen.

Dorpjes en kastelen in de Lot

Tijdens de fietstocht door het dal van de Lot komt u langs tal van leuke dorpjes, kastelen en ander bijzonder cultureel erfgoed, zoals het vestingstadje Castelfranc, het havendorpje Grézels of Castelmoron met zijn mooie vakwerkhuizen. Bovendien doorkruist u het wijngebied AOC Cahors, waarvan u goed kunt profiteren door een lange fietsdag af te sluiten met een goed glas rode wijn uit de streek.

Kijk voor meer informatie over deze fietsroute op de site van het toerismebureau van het departement Lot. Daar vindt u tientallen andere fitsroutes door de Lot en de Dordogne en ook een overzicht van bedrijven die fietsen verhuren.

Terug naar het overzicht